THE ONLINE CYPRUS PROPERTY MARKETPLACE – SELL IT - BUY IT - RENT IT - SEARCH IT HERE
Default
Please enter a valid id
Property not found !!
Properties Last Updated: 2 Hrs.,49 Mins. ago

Find homes on the go

Onlineproperties.com mobile app shows homes for sale near you-anytime, anywhere. With hi-res photo galleries your future home will be at your fingertips.
Learn More

app Store google Store

appStore

Social Activity

Η βουλή έπνιξε το σχέδιο Εστία

Ελάχιστη ανταπόκριση έχει μέχρι σήμερα το σχέδιο Εστία δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στους τραπεζίτες που ήλπιζαν ότι το κρατικό σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας θα μειώσει τα προβληματικά τους δάνεια κατά €3,4 δισ.

Η ανταπόκριση των περίπου 12 χιλ. ευάλωτων δανειοληπτών, που εμπίπτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για το σχέδιο Εστία, είναι πενιχρή.

Έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής περίπου 100 αιτήσεις και ο αριθμός αυτός προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, που δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της κρατικής στήριξης που προσφέρει το Εστία.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου που εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία υπολογίζεται στα €900 εκ. ενώ, το ποσό των ΜΕΔ της Ελληνικής που θα επωφεληθεί από το Εστία ανέρχεται στα €250 εκ.  Το μεγαλύτερο μέρος από τα €3,4 δισ. είναι δάνεια του πρώην συνεργατισμού που βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η μη ανταπόκριση των κακοπληρωτών στο σχέδιο στήριξης τους φαίνεται να σχετίζεται με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθεστώς εκποιήσεων.

Αρμόδιοι εκτιμούν ότι οι άμεσα επηρεαζόμενοι πιθανόν να έχουν πίσω από το κεφάλι τους τη χαλάρωση του νόμου για τις εκποιήσεις, αλλά και την προοπτική να επανέλθει η βουλή και να θεσπίσει νέα «όπλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας και περαιτέρω «εκφυλισμού» του επίμαχου νόμου για τις εκποιήσεις που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2018.

Με τις τροποποιήσεις που θέσπισε η βουλή δίνει μεγάλη πίστωση χρόνου στους χρεώστες, καθώς μετά από σχετική παρέμβαση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τα χρέη τους, πριν εκποιηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch ανώτερα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, η απογοητευτική ανταπόκριση των δανειοληπτών, ίσως φέρνει στην επιφάνεια τους αρχικούς φόβους που είχαν εκφραστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ακόμη και αυτών που εμπίπτουν του σχεδίου Εστία, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Οι συγκεκριμένοι κακοπληρωτές, μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της βουλής για χαλάρωση του νόμου περί εκποιήσεων, φαίνεται, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, να έχουν «αποθρασυνθεί» αποφεύγοντας να μπουν σε μία διαδικασία μακροχρόνιας διευκόλυνσης για αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και το υπουργείο οικονομικών ανώτατο στέλεχος του οποίου δήλωσε στη StockWatch, ότι τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής σε ότι αφορά την υποβολή αιτήσεων για το Εστία, ενδεχομένως να οδηγήσουν τα αρμόδια υπουργεία εργασίας και οικονομικών, να προβούν σε αναθεώρηση κάποιων εκ των χειρισμών.

Επικρατεί επιπρόσθετα η άποψη ότι η πρόνοια που προβλέπεται στα κριτήρια για ένταξη στο Εστία με βάση την οποία ο δανειολήπτης που θα παύσει να εξυπηρετεί το δάνειο του, θα μπει σε διαδικασία εκποίησης του ακινήτου του από το ενδιαφερόμενο τραπεζικό ίδρυμα, ενδεχομένως να κρατά πίσω αρκετούς εκ των ενδιαφερομένων.

Ενώπιον των δύο υπουργείων, οικονομικών και εργασίας, έχει τεθεί έντονα τις τελευταίες μέρες η αντίδραση πολλών δανειοληπτών σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στο κτηματολόγιο για τη συμπλήρωση περίπου 30 εγγράφων και παραπεμπτικών για να κατατεθούν στο υπουργείο εργασίας και να εγγραφούν στο μητρώο του σχεδίου Εστία.

Υπάρχουν παράπονα ότι η απάντηση που λαμβάνουν από τους αρμόδιους λειτουργούς του κτηματολογίου, είναι ότι η προώθηση των εγγράφων και η διερεύνηση κατά πόσο οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες διαθέτουν ή όχι επιπρόσθετη ακίνητη περιουσία, στο όνομα τους, στη σύζυγο ή στα παιδιά τους, είναι ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Το υπουργείο οικονομικών είναι κοινωνός των παραπόνων αυτών και σε συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών και με την ίδια τη διεύθυνση του κτηματολογίου θα καταβληθεί προσπάθεια ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των εγγράφων και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ενδιαφερομένων δανειοληπτών.

Ο μεγάλος αριθμός ευάλωτων δανειοληπτών, με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, προέρχεται από την πρώην Συνεργατική Τράπεζα τα δάνεια των οποίων ανήκουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ και τα διαχειρίζεται η Αλταμίρα.

Ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε στη StockWatch ότι αρμόδιοι λειτουργοί, συνεχίζουν να επικοινωνούν με τις περίπου 7 χιλ. των δανειοληπτών που εμπίπτουν των κριτηρίων για ένταξη τους στο Εστία σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και μέχρι στιγμής προσήλθαν για να λάβουν σχετικές αιτήσεις μόλις 1000 άτομα, χωρίς, όπως σημείωσε, να είναι βέβαιο κατά πόσο οι δανειολήπτες αυτοί θα υποβάλουν την αίτηση τους.

Επικρατεί, ωστόσο, η άποψη ότι ενδεχομένως προς το τέλος της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επισημαίνουν λειτουργοί των υπουργείων οικονομικών και εργασίας, θα προκληθεί τόση συμφόρηση που η διεκπεραίωση ελέγχου των αιτήσεων θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο Εστία απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι χορηγήσεις αυτές, που είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη πρώτης κατοικίας, είναι μη εξυπηρετούμενες μέχρι την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Το σχέδιο καλύπτει ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η οροφή του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ενός δικαιούχου δεν θα υπερβαίνει τις €60 χιλ.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισοδύναμη με το ένα τρίτο της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα άλλα δύο τρίτα της μηνιαίας πληρωμής τους.

 

STOCKWATCH

Overlapping roadworks necessary for EU funding says municipality

The Nicosia municipality on Wednesday hit back at criticism that too many major roads in the capital are undergoing roadworks at the same time and making driving more chaotic and stressful than ever.

The municipality said there are reasons for the overlap, largely to do with EU funding.

“There is a comprehensive strategic plan which must be implemented by 2023 under EU structural plans,” a source in the municipality said, adding that the aim is to finish earlier.

The underground parking at Omirou, the upgrading of the roads in the city centre and Eleftheria square all receive European funding, and the source said nothing like the current infrastructure upgrade would be possible without this money. This was why it was decided to go ahead with all the projects rather than risk losing funds.

The latest project – on busy Kyriacos Matsis avenue which is a main road into the city centre – started this week and is the cause of the latest furor.

Plans to fix the road, which is without pavements and lacks parking spaces, have long existed but works could only start after the approval from several government departments.

Did everything really have to be done at the same time?

“Nothing has been done for the last 10 to 20 years. It is better to start them now then to finish in 30 years,” said the source.

“The shopkeepers are complaining now. Before they were complaining that the roads were no good.”

The current plan for the avenue is also better than the previous one, as only seven trees have been felled, the total number approved by the forestry department, while previous versions included felling all the trees in the road.

“There will be 80 new tall trees so the character of the road will be improved, while there are going to be other green areas.”

The municipality’s view is that within a few years, the centre of the capital will be much improved.

The municipality in a previous statement admitted the works carried out may create additional inconvenience but says this was only temporary.

“Their completion, especially those that are part of the integrated Nicosia mobility plan, will help alleviate the problem, provided all the provisions are implemented,” the statement said.

The plan, announced in 2016, provides for an increase in public transport, the creation of cycling paths and lanes and one-way streets to make room for bus lanes.

Labour union SEK on Wednesday said traffic congestion can only be resolved by implementing a modern, reliable, functional and integrated public transport system which is embraced by the residents.

It proposed strengthening the school bus system, encouraging the use of bicycles and replacing large buses with small and flexible ones.

The possibility of a tram, which has been suggested by foreign experts in the past, was also mentioned by the union.

 

Source: CyprusMail

Τρέχει το mall Λάρνακας

Προσδοκίες ότι η εργοληπτική εταιρεία αφοί Ιακώβου, η οποία ανέλαβε την ανέγερση της μεγάλης επένδυσης της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Acsion Ltd, θα παραδώσει νωρίτερα από ότι αναμενόταν το project εκφράζει εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σε δηλώσεις στη StockWatch εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής εταιρείας στην Κύπρο, ανέφερε ότι η θεμελίωση του έργου ολοκληρώνεται νωρίτερα από ότι έχει τεθεί στο χρονοδιάγραμμα.

«Δηλαδή ολοκληρώνονται σε τρεις μέρες ενώ το χρονικό περιθώριο ήταν μέχρι τέλος Σεπτέμβριου οπότε και ξεκινούμε με τον ίδιο εντατικό ρυθμό την οικοδόμηση του κυρίως κτηρίου του Metropolis Mall»,σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι τα κατασκευαστικά έργα εκτός απροόπτου να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2020, ώστε το Metropolis Mall να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό αρχές του 2021».

Στο μεταξύ, ο δήμος Λάρνακας προχωρεί με εντατικό ρυθμό στα έργα ανάπλασης του κεντρικού εμπορικού πυρήνα της πόλης το οποίο εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από τη λειτουργία του mall.

Για τα εν λόγω κατασκευαστικά έργα θα δαπανηθεί το ποσό των €2 εκ. που έχει καταβάλει ήδη ο επενδυτής ως αντιστάθμισμα για μετριασμό των επιπτώσεων από τη λειτουργία του Metropolis, στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της επένδυσης η οποία ανεγείρεται σε γη της Μητρόπολης Κιτίου πίσω ακριβώς από την καινούργια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το ΚΕΝ Λάρνακας, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα €60 εκ.

Το Metropolis θα περιλαμβάνει πέραν των 100 καταστημάτων, μία υπεραγορά, ένα κινηματογράφο, εξωτερικούς χώρους και εξειδικευμένα καταστήματα καθώς και επίσης 1530 χώρους στάθμευσης.

Επιπλέον καθ’ όλη τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων θα δημιουργηθούν 750 και πλέον θέσεις εργασίας και 1,400 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία του project.

 

StockWatch

Καθησυχάζουν φοιτητές για Brexit

Αρμόδιοι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) διαβεβαιώνουν τους φοιτητές από χώρες της ΕΕ ότι ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, αυτοί που θα επιλέξουν να ξεκινήσουν την φοίτηση τους σε πανεπιστήμια της χώρας το Σεπτέμβριο του 2020 δεν θα επηρεαστούν από πιθανή έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ) Δρ. Άδωνης Αμερικάνος.

Αυτό μεταφράζεται, σημειώνεται, σε συνέχιση του ίδιου ύψους διδάκτρων που ισχύει και σήμερα καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης τους (αν και έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για πιθανή μείωση των διδάκτρων) αλλά και την συνέχιση του φοιτητικού δανείου για όλη την διάρκεια των σπουδών τους (1,3 ή και 4 έτη).

Όπως αναφέρεται, οι αρμόδιοι υπουργοί, Chris Skidmore, Υπουργός Πανεπιστημίων Αγγλίας, Kirsty Williams, Υπουργός Παιδείας της Ουαλίας και Richard Lochhead Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σκωτίας, διαβεβαίωσαν τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι η συνέχιση του ίδιου ύψους διδάκτρων καθώς και η πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια θα ισχύσει και στην περίπτωση της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
 
Διαβεβαιώσεις για το πιο πάνω έχει εκδώσει και ο Σύνδεσμος Πανεπιστημίων ΗΒ (https://www.universitiesuk.ac.uk/) καθώς και ο πρώην Υπουργός Πανεπιστημίων του ΗΒ Jo Johnson αδελφός του νυν πρωθυπουργού Boris Johnson μετά από την παραίτηση του από το πιο πάνω αξίωμα.

 

Stockwatch

Securities watchdog warns risk of bogus investment opportunities is high

The Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) on Wednesday warned investors and the public about various risks that could arise during the current period due to the extremely low-interest rates in banks.

In an announcement, it said that during periods of historically-low or even negative interest rates in the banking sector, investors should be extremely cautious, as various individuals may offer products and services using fake representations and promising high returns.

“Through different ways and tricks, individuals and/or real or bogus or other non-regulated entities will likely try to attract the interest of retail investors, in order to entice it into dangerous or/and illegal investing schemes, such as Ponzi schemes,” CySec said.

It called on the public to do their due diligence and to check whether any company they have investment dealings with are regulated by CySec. If they do not, they would be at risk of having no recourse subsequently.

The public can check whether a company is regulated to provide investment services in Cyprus by visiting CySec’s website, at https://www.cysec.gov.cy/en-GB/entities/investment-firms/cypriot/ (for CySec-regulated entities) or at https://www.cysec.gov.cy/en-GB/entities/investment-firms/member-states/ (for firms from other EU Member States that provide investment services cross-border or through a branch).

It added that it was important for the public to ensure that a firm’s contact information matches the information listed on CySec’s website, in order to ensure that they are actually dealing with the real, regulated entity.

“In periods of extremely low or even negative interest rates in the banking sector, various entities respond to the public’s demand for higher returns by offering complex investment products. Investors often do not fully understand the way these products work and the risks they entail, and as a result, they may endure sizable losses,” the regulator said.

Moreover, it added, complex investment products are often marketed in an aggressive way, and they are advertised with attractive slogans and promises for higher returns compared to deposit accounts, which are usually offered by banks.

“The marketing techniques used are frequently misleading and illegal,” said CySec.

Investors are urged to be cautious against promises of “high”, “guaranteed”, “with risk hedging” or “absolute” returns as such promises often prove to be misleading.

Also, investors should always keep in mind the risk-return relationship, according to which the investments that provide higher returns usually involve higher or additional risks.

CySec also warned about the risks connected to the sale, ownership, exchange or trade of virtual currencies and urged the public to obtain investment advice from professional investment advisors in licensed investment firms, before deciding to invest.

In addition, the regulator said there have been cases of people who fraudulently presented themselves as CySec officials, soliciting investors for fees, in order to supposedly recover the damage that the investor may have suffered in the framework of their cooperation with CySec-regulated entities.

Complaints related to investor fraud can be reported to CySec or to the police, it added.

Source: CyprusMail

Ψάχνουν νέους πελάτες οι τράπεζες

Νέους πελάτες εντός και εκτός Κύπρου στους οποίους να διοχετεύσουν μέρος της πλεονάζουσας τους ρευστότητας, αναζητούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των αρνητικών δεδομένων που δημιουργεί το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αλλά και οι κινήσεις απομόχλευσης των τελευταίων ετών.

Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων έχει πλήξει σημαντικά την κερδοφορία τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών τραπεζών.  Τα χαμηλά επιτόκια έχουν περιορίσει σημαντικά τις αποδόσεις από το δανεισμό χρημάτων, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες χρεώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διακράτηση καταθέσεων. 

Το κόστος για τις καταθέσεις σπρώχνει τις μεγάλες τράπεζες στη μείωση των καταθετικών τους επιτοκίων την ίδια στιγμή που αναζητούν να δανείσουν νέους πελάτες.  Χωρίς πλέον παρουσία στην Ελλάδα, στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες και με δεδομένα τα προβλήματα των μισών νοικοικυριών και επιχειρήσεων στην Κύπρο, οι δύο συστημικές τράπεζες επιδίδονται σε αναζήτηση μεγάλων και αξιόχρεων πελατών εκτός Κύπρου.

Τα περιθώρια είναι πάντως περιορισμένα, αφού, χωρίς διοικητικές δομές εκτός Κύπρου, ο εντοπισμός και παρακολούθηση πελατών είναι σχετικά δύσκολος.  Οι εγχώριες τράπεζες υστερούν σημαντικά από τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό στην ικανότητα αξιολόγησης περιπτώσεων αξιόχρεων πελατών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο που αντιμετώπισαν προ δεκαετίας στην Ελλάδα – όταν για να πετύχουν στόχους κερδοφορίας και αποδόσεων δάνειζαν τους λιγότερο αξιόχρεους πελάτες, περιλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου.

Το ζήτημα της πλεονάζουσας ρευστότητας στις τράπεζες άρχισε ήδη να προβληματίζει και τη Φρανκφούρτη, αφού η εκτίμηση ότι τα χαμηλά επιτόκια θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, φαίνεται ότι δεν ισχύει. 

Οι τράπεζες προτιμούν να κρατούν τα χρήματα τους και να πληρώνουν penalty αντί να τα δανείζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία και τα κεφάλαια τους.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει στη StockWatch ότι «από τη μια, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ενισχύει την ανάπτυξη, εφόσον υπάρχει φθηνός δανεισμός και οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν τρόπους επένδυσης των επιπλέον κεφαλαίων τους, παρά να τα έχουν κατατεθειμένα στην τράπεζα».

«Από την άλλη», συνεχίζει, «αν όλη αυτή η επιπλέον ρευστότητα δε μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, τότε αποτελεί επιπλέον κόστος για τα τραπεζικά ιδρύματα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία τους».

«Αν και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων από τη μια βοηθά στην ευνοϊκότερη χρηματοδότηση έργων, από την άλλη, επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και τις αποδόσεις των επενδύσεων των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων», αναφέρει. Είναι για αυτό το λόγο που αναζητούνται άλλες μορφές επενδύσεων εκτός των ομολόγων και των τραπεζικών καταθέσεων», τονίζει.

Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι η διοχέτευση ρευστότητας σε μη παραγωγικά projects, κάτι που είχε γίνει την περίοδο της φούσκας του 2007 και 2008, όταν, με σχετική ανοχή του τότε επόπτη, προέκυψε ετήσια πιστωτική επέκταση 35%.

Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι τράπεζες αλλά και οι ίδιοι οι καταθέτες που, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αναζητούν νέες επενδύσεις.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων, οι καταθέτες αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις εκτός τραπεζών όπως είναι τα ακίνητα και τα χρηματιστήρια.

«Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθούν φούσκες οι οποίες παρόλο που κάποιοι θα νομίζουν ότι είναι ανάπτυξη.  Τέτοια μεγέθυνση της οικονομίας είναι παροδική γιατί προέρχεται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα», τονίζει.

Το πρόβλημα της υπερβολικής ρευστότητας δεν αναμένεται, πάντως, να επιλυθεί το προσεχές διάστημα.

Ο συνδυασμός των πωλήσεων και των διαγραφών δανείων που ακολουθούν οι μεγάλες τράπεζες, αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου, αφήνοντας όμως από την άλλη πλευρά του ισολογισμού τις καταθέσεις.

Η Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι διέγραψε περίπου €3 δισ. έναντι ακινήτων και πώλησε άλλα €3 δισ. σε ταμεία.  Η Ελληνική διέγραψε δάνεια €300 εκ. και διέγραψε άλλα €150 εκ. έναντι ακινήτων.  Η μεγαλύτερη ανισορροπία στον ισολογισμό της προέκυψε από την απόκτηση των καταθέσεων του Συνεργατισμού, μαζί με μικρό μέρος των δανείων και τα κρατικά ομόλογα.

Οι τράπεζες με διάφορες κινήσεις όπως είναι οι πωλήσεις πακέτων ΜΕΔ αλλά και διαγραφές, μειώνουν τα δάνειά τους, ωστόσο μένουν με τις καταθέσεις τους που πρέπει να διαχειριστούν.

Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα καθώς σχεδιάζονται μαζικές πωλήσεις δανείων από τις δύο μεγάλες τράπεζες.  Οι πωλήσεις θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το καταθετικό απόθεμα των τραπεζών χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές διάθεσής του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €14,4 δισ.

Το καταθετικό απόθεμα, δηλαδή η διαφορά δανείων και καταθέσεων, είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2008.

 

STOCKWATCH

Στις €525 χιλ. τα έσοδα του ΚΟΑΓ από τα διαβατήρια

Στις €525 χιλ. ανέρχεται το ποσό που έχει εισρεύσει στο ταμείο του κυπριακού οργανισμού ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ), στο πλαίσιο των νέων μέτρων για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε στη StockWatch ότι το ποσό αυτό αφορά επτά αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ενέκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργικό συμβούλιο οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να καταβάλουν για κάθε ένα κυπριακό διαβατήριο το ποσό των €75.000 στο ίδρυμα για έρευνα και καινοτομία και €75.000 στον ΚΟΑΓ, ως δωρεά.

Tο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον περασμένο μήνα όπως το συγκεκριμένο ποσό καταβάλλεται απο τον αιτών αφού προηγουμένος εξασφαλίσει την άδεια και όχι με την υποβολή της αίτησης.

180 νέες οικιστικές μονάδες μέχρι το 2023

Στο μεταξύ με το δεξί φαίνεται ότι εισέρχεται στη νέα χρονιά ο κυπριακός οργανισμός ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ), διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Μάριο Πελεκάνο, στον προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνεται κονδύλι πέραν των €20 εκ. για 180 νέες μονάδες.

Ο κ. Πελένος διευκρίνισε ότι ο φάκελος για αυτές τις οικιστικές μονάδες ανασύρθηκε από το συρτάρι που είχε τεθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, υποδεικνύοντας ότι μετά την επιτυχία που είχαν τα δύο σχέδια που τρέχουν σε Λεμεσό και Λευκωσία ο οργανισμός θα προχωρήσει στη σταδιακή ανέγερση των 180 αυτών οικιστικών μονάδων ανά το παγκύπριο, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης όλων των μονάδων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2023.

Αναλυτικότερα ανέφερε ότι όσον αφορά τη Λευκωσία εντός του 2020 θα ξεκινήσει η ανέγερση 16 διαμερισμάτων στο Καϊμακλί και 30 κατοικιών στην Κοκκινοτριμιθιά.

Στη Λάρνακα επί της λεωφόρου Αγίου Νικολάου (Λάρνακα προς Λευκωσία) τρεις πολυκατοικίες αποτελούμενες απο 47 διαμερίσματα. Σε δεύτερο στάδιο προγραμματίζονται διαμερίσματα και κατοικίες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Στη Λεμεσό στα Πολεμίδια θα ανεγερθεί μεγάλος αριθμός μονοκατοικιών.

Σχετικά με τα δύο προγράμματα που τρέχουν είπε ότι οι 15 διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στα Πάνω Πολεμίδια στη Λεμεσό έχουν πουληθεί όλες ενώ την 31η Αυγούστου έκλεισε και η υποβολή αιτήσεων για το δεύτερο σχέδιο με τις οκτώ διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στην Κοκκινοτριμιθιά Λευκωσίας.

«Σύντομα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των 27 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί 27», είπε.

 

STOCKWATCH

Μπλακ τζακ επιχειρηματιών ανάπτυξης στο Φασούρι

Το δρόμο για νέες μεγάλες αναπτύξεις έχουν ανοίξει στην περιοχή Φασουρίου, η δημιουργία του My Mall και η επικείμενη λειτουργία του καζίνο.  Η δημιουργία του καζίνο αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή ενός οικοδομικού οργασμού, μιας καινούργιας ουσιαστικά συνοικίας μεταξύ Ασωμάτου και Λεμεσού.

«Μπλακ τζακ» για επιχειρηματίες

Η πρώτη ανάπτυξη έγινε πριν από περίπου είκοσι χρόνια με τη δημιουργία του υδροπάρκου, από τον όμιλο Λανίτη ο οποίος διαθέτει τεράστιες εκτάσεις γης στην περιοχή.

Ακολούθησε η λειτουργία του εμπορικού κέντρου My Mall, επίσης από ιδιοκτήτες γης στην «παρθένα» εμπορικά περιοχή. 

Η απόφαση για λειτουργία του καζίνο – θέρετρου, όμως, πυροδότησε την έναρξη ενός οικοδομικού οργασμού στην περιοχή καθώς προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον σε κύπριους και ξένους επενδυτές.

Έτσι, έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και άλλες πολυτελείς αναπτύξεις, αυξάνοντας κατακόρυφα την αξία των ακινήτων και ήδη η περιοχή θεωρείται μια από τις πιο ακριβές της Λεμεσού, αφού γειτνιάζει με την παραλία του Λέιντυς Μάιλ, τον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου και βεβαίως το καταπράσινο δάσος του Φασουρίου.

Η ανάπτυξη και η ανάπλαση της δυτικής Λεμεσού αποτελεί βασικό στόχο του δήμου Λεμεσού, τονίζει ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. 

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η ανακατασκευή του κάθετου δρόμου και του παράλληλου δρόμου του νέου λιμανιού, το ρυθμιστικό σχέδιο για την παραλία του Λέιντυς Μάιλ συμπεριλαμβάνονται στα έργα αναβάθμισης της περιοχής.

«Πέραν τούτου, με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο αναμένεται να υλοποιηθούν σημαντικά νέα τα οποία στοχεύουν στην ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των άλλοτε υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Λεμεσού».

Γήπεδα γκολφ, πολυτελείς επαύλεις και όχι μόνον

Το πολυσύνθετο έργο Limassol Greens Golf Resort της Lanitis Group το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει από το 2018 την πολεοδομική άδεια, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της περιοχής μαζί με το καζίνο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας του ομίλου Λανίτη, Αντώνη Παπά, το εργοτάξιο αναμένεται να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2019. Η συνολική ανάπτυξη υπολογίζεται στα 150.000 τμ σε μία έκταση 1.500.000 τμ που θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, κέντρο ευεξίας, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, 500 πολυτελείς κατοικίες και 235 διαμερίσματα. Το έργο θα περιλαμβάνει ακόμα δημόσιους χώρους πρασίνου πέραν των 180 χιλιάδων τμ. Εκτός του ομίλου Λανίτη, στο Limassol Greens Golf Resort συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και η AECOM/EDAW υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του master plan.

Παράλληλα, ο όμιλος CNS ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών του πολυτελούς έργου, Citrine Estates, μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης που προγραμματίζει για την περιοχή.  Το έργο θα δημιουργηθεί σε γη που γειτνιάζει με το καζίνο - θέρετρο.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει οικιστικές μονάδες 50 μέχρι 370 τμ και θα ολοκληρωθεί το 2021. Το Citrine Estates, περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων και κατοικίες δύο μέχρι τεσσάρων υπνοδωματίων με κήπους και πισίνες. Η δεύτερη και τρίτη φάση του έργου θα περιλαμβάνει επιπρόσθετες οικιστικές μονάδες και ακίνητα εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να κατοικήσουν στις οικιστικές του μονάδες 1400 άτομα, στα δε γραφεία / εμπορικοί χώροι που θα ανεγερθούν, θα εργάζονται πέραν των χιλίων πολιτών.

Η συνολική έκταση του ανέρχεται στα 323.299 τμ, από την οποία το 63% θα κατατμηθεί σε οικόπεδα, ενώ οι χώροι πρασίνου θα αποτελούν το 15,6% της έκτασης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το έργο περιλαμβάνει 78 συνολικά οικόπεδα ανάπτυξης, δημόσιο οδικό δίκτυο, χώρο κοινωνικού εξοπλισμού και δημόσιους χώρους πρασίνου. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κύριου οδικού άξονα και ποδηλατοδρόμου στη νότια πλευρά της ανάπτυξης και κατά μήκος του κρατικού ευκαλυπτόδασους που καταλήγει στην αλυκή Ακρωτηρίου.

Παράλληλα, πολλές είναι οι εταιρείες οι οποίες προβαίνουν σε πωλήσεις τεμαχίων ή οικοπέδων στην περιοχή.  Μια από αυτές, η Quantuma Κύπρου, η οποία διαθέτει προς πώληση τεμάχιο έκτασης 52.000 τμ στην περιοχή Φασουρίου. Το ακίνητο συνορεύει με τον δρόμο Λεμεσού-Ασώματου και με την περιοχή στην οποία ο όμιλος Λανίτη σχεδιάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι κύπριος επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει μεγάλο τεμάχιο στην περιοχή, το οποίο προτίθεται να αξιοποιήσει οικιστικά και εμπορικά.

Επίσης, εντός του 2019, αναμένεται να αρχίσει και η επέκταση του My Mall Λεμεσού. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Άντρο Χατζημιτσή, η επέκταση θα είναι βορειοδυτικά του κτιρίου, γύρω στα 4.500 - 6.000 τμ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

 

STOCKWATCH

Το «άτακτο» Brexit τρομάζει τους Κύπριους επιχειρηματίες

Σημαντικές δυσκολίες αναμένεται να δημιουργήσει στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «άτακτο» Brexit, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν φόβο και ανασφάλεια

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν:

(α) η επιβολή δασμών, τελωνειακών χρεώσεων που θα αυξήσει τα κόστη και κατά συνέπεια τις τιμές του προϊόντος

(β) η διαφαινόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ την επόμενη ημέρα και για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία θα αδυνατίσει την βρετανική αγοραστική δύναμη.

Θα πληγωθεί η βρετανική αγορά

Η βρετανική αποτελεί μέγιστης σημασίας αγορά για την Κύπρο, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όπως το χαλούμι, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών όπως ο Τουρισμός, με τις εξαγωγές να αιματοδοτούν σημαντικά την πραγματική οικονομία.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα «άτακτο» Brexit θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι μια συντεταγμένη έξοδος, καθώς με αυτό τον τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται αυτομάτως «τρίτη χώρα» σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό σημαίνει πολύ διαφορετικές διαδικασίες στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών. Κατά την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθούνται διαφορετικές τελωνειακές διαδικασίες σε σχέση με σήμερα, όπου τα εμπορεύματα διακινούνται ελεύθερα. Με την έξοδο, η πορεία των εμπορευμάτων θα σταματά, θα επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί με βάση το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΕ για όλες τις τρίτες χώρες και θα καταβάλλεται ΦΠΑ κατά την εισαγωγή από τις επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας προς τις κυπριακές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε.

Όσον αφορά στην ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος κατά το πρώτο διάστημα, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους αγοράς κυπριακών προϊόντων και τουρισμού.

«Τα πακέτα θα γίνουν πιο ακριβά κι αυτό θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς η αγγλική αγορά είναι η κυριότερη με μερίδιο 35%», τόνισε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, αναμένεται ύφεση και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εντός της Βρετανίας.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες

Ερωτηθείς σχετικά με τους Κύπριους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην βρετανική αγορά, ο κος Τσιακκής ξεκαθάρισε ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται μόνιμα εκεί δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια ξεχωριστή δυσκολία σε σχέση με την διαμονή τους μετά το Brexit, πλην του γεγονότος ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποια έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές που να διαβεβαιώνουν ότι ζουν κι εργάζονται.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα αρμόδια επιμελητήρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, σημείωσε πως όταν το Brexit μπαίνει στην συζήτηση, υπάρχει ένας προβληματισμός, ενώ αποφασίζονται σε γενικό στρατηγικό επίπεδο κάποιες συμπεριφορές και δράσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη.

«Όσον αφορά στην κάθε οικονομία ξεχωριστά, επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτος-μέλους, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η ΕΕ, να στηρίξει κάποιους παραγωγικούς τομείς και κλάδους με δικά του οικονομικά μέσα, τα οποία θα πρέπει να συνάδουν πάντα με την πολιτική των κρατικών χορηγήσεων», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν πλησιάσει η το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά»

Μιλώντας στο Economy Today ο Κύπριος Αρχιτέκτονας Νίκος Σαββίδης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει ότι το Brexit -πολλώ δε μάλλον αν αυτό δεν γίνει συντεταγμένα- θα επηρεάσει πολύ το επάγγελμά του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού, ως συνέπεια της κρίσης στις κατασκευές.

«Ο κόσμος θα διστάζει να πάρει οικονομικές πρωτοβουλίες, να δαπανήσει χρήματα και να δανειστεί κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο. Πρόκειται για ένα ανόητο πείραμα. Προσωπικά ψήφισα να μείνουμε στην Ευρώπη, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο», είπε.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος λαμβάνει μέτρα ώστε να μετριάσει τη ζημιά, ο κος Σαββίδης απάντησε ότι στην δική του περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέτρα να ληφθούν.

«Ως επαγγελματίες, αναμένουμε τον αντίκτυπο κι ελπίζουμε για το καλύτερο», αναφέρει.

«Θα πέσει ο τζίρος μας»

Παρόμοια στάση τηρεί και ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Hellenic TV Τάκης Φελλάς, ο οποίος θεωρεί σίγουρο ότι ο τζίρος και τα κέρδη της επιχείρησής του θα μειωθούν πολύ.

«Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό θα επηρεαστεί η μεταφορά προγραμμάτων από την Κύπρο. Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντός της ΕΕ, δεν υπάρχουν δασμοί και περιορισμοί με τις παραγωγές προγραμμάτων στην Ελλάδα και την προβολή τους στην Βρετανία. Αν και οι Βρετανοί βουλευτές μας διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη ημέρα θα έχουμε “business as usual” λόγω της σχέσης με την Κοινοπολιτεία, προσωπικά δεν το πιστεύω. Θυμάμαι πώς ήταν τα πράγματα και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», αναφέρει.

Όπως τονίζει, παλαιότερα ακόμα και η εξεύρεση υπαλλήλων ήταν πρόβλημα, καθώς για να προσλάβει ελληνόφωνο θα έπρεπε να δημοσιεύσει αγγελία επί τρεις μήνες στον βρετανικό Τύπο και μόνο αν εκείνη δεν απέδιδε, θα μπορούσε να προσλάβει από την Κύπρο. Τι ίδιο, προσθέτει, συμβαίνει με όλα τα παρόμοια επαγγέλματα.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος έχει λάβει τα μέτρα του, απάντησε επίσης αρνητικά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προς το παρόν. Η δική μας εταιρία περιμένει να δει τι θα κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με τους φόρους και τις διακρατικές συμφωνίες», καταλήγει.

Sigmalive

Developers: Ζωτικής σημασίας το πρόγραμμα πολιτογράφησης

Το κυπριακό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων, αναφέρει, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών (μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων) με αφορμή δημοσιεύματα που επαναφέρουν το θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του προγράμματος στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καθοριστική. Ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, το πρόγραμμα είχε σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του με την ανεργία στον κλάδο να σημειώνει μείωση που ξεπερνά το 80%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%».

Επιπρόσθετα, αναφέρει, «το πρόγραμμα είχε ουσιαστική συνεισφορά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των εσόδων του κράτους και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης προσελκύει στην Κύπρο επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας η παρουσία των οποίων ενισχύει και συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης ότι «η κυπριακή οικονομία παραμένει όμως εύθραυστη και ως εκ τούτου απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε. Συνεπώς θα πρέπει να τερματιστεί η στοχοποίηση του προγράμματος καθώς πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε επιτύχει με επιμονή και εντατική συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η προστασία και συνέχιση του προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης θεωρείται όχι μόνο ωφέλιμη, αλλά ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία».

 

Source: Stockwatch

Page 1 of 26